Tel: 0348 47 33 00

Eenzaamheid onder ondernemers

Eenzaamheid onder ondernemers

Het ondernemerschap kan een eenzame reis kan zijn. Als leider sta je immers alleen bovenaan de organisatie. Maar liefst de helft van alle ondernemers ervaart eenzaamheid in hun zakelijke rol. Eenzaamheid bij ondernemers is daarmee een serieuze kwestie, echter meestal wordt deze genegeerd en zelden besproken. 

Eenzaamheid kennen we, veelal bij de ouderen mensen in onze samenleving. 75-plussers die nauwelijks nog de buitenwereld zien of in gaan. Maar ook jongeren blijken steeds eenzamer te worden. Eenzaamheid bestaat in allerlei vormen en waar nog veel te weinig aandacht voor is: eenzaamheid onder ondernemers. 

Het ondernemerschap kan een eenzame reis kan zijn. Als leider sta je immers alleen bovenaan de organisatie. Al je collegawerken hard, zijn loyaal, gedreven, maar ervaren niet wat jij ervaart. Dit wordt onderkend door Harvard Business Reviews. Maar liefst de helft van alle ondernemers ervaart eenzaamheid in hun zakelijke rol. Van deze groep is 61% van mening dat eenzaamheid hun prestaties belemmert. Eenzaamheid bij ondernemers is daarmee een serieuze kwestieechter meestal wordt deze genegeerd en zelden besproken. 

Dat gevoel van eenzaamheid; hunkering naar gelijkwaardig menselijk gezelschap, gesprekken en verantwoordelijkheid. Waarom heeft dat zo’n grote invloed op ondernemers en hun prestaties? Er zijn twee belangrijke onderliggende oorzaken voor eenzaamheid bij ondernemers: 

  1. Niemand ziet mij als mens
  2. Ik ben alleen verantwoordelijkheid  

Niemand ziet mij als mens 

Zodra je ondernemer wordt gaan mensen om je heen je anders zien. Voor de buitenwereld gaat het immers heel goed met je, want jij bent de ondernemer. Vrienden die geen ondernemer zijn maken grapjes (betaal jij dit rondje even), je familie vertelt vol trots over jouw prestaties en je partner cijfert zich weg voor jou en je onderneming. Dit alles hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, echter; ook jij hebt behoefte aan gelijkwaardig sociale interactie. Dan zou je kunnen investeren in nieuwe sociale relaties om je heen, echter het ontbreekt je aan tijd en energie, want dat steek je in je bedrijf. Veel ondernemers ervaren moeite met het aangaan van nieuwe sociale relaties of het onderhouden van bestaande vriendschappen. Toen je de keuze ‘ik word ondernemer’ maakte, koos je toen ook voor de eenzaamheid? Waarschijnlijk was jij je hier niet eens bewust van. Wees niet bang, veel andere ondernemers om je heen ook niet. 

Ik ben alleen verantwoordelijk 

Het gezegde ‘it’s lonely at the top’ bestaat niet voor niets. Het kan moeilijk zijn de leider te zijn. Ondernemers missen vaak het gemeenschapsgevoel wat andere medewerkers in het bedrijf wel ervaren, daarnaast hebben ze geen sociale interactie met gelijkgestemden. Dit terwijl ze wel de eindverantwoording dragen. En, zeer belangrijk, van alle medewerkers in het bedrijf dragen ze ook het grootste financiële risico alleen. In goede tijden hebben ze niemand om het feestje mee te vieren en in slechte tijden dragen ze de last of wanhoop alleen. Gedoe met personeel, sparren over een nieuwe kans, bezetting in bijvoorbeeld zomermaanden? Allemaal voorbeelden die ondernemers alleen dragen. Je kwetsbaar opstellen; het tonen van twijfel en onzekerheid zijn moeilijk in te passen in de rol die ze bekleden.  

Zodra je er bewust mee omgaat, is eenzaamheid voor ondernemers goed tegen te gaanVanuit onze ervaring in het werken met ondernemers stelden wij 5 praktische tips voor je samen om het isolement tegen te gaan. Nemen deze tips de eenzaamheid volledig weg? Zeker niet, het zijn stappen die je kunt zetten in de goede richting. 

1.      Stop met thuiswerken

Het klinkt lekker en praktisch; werken vanuit huis. Dat is het ook, alleen het stimuleert ook het isolement waar je in zit. Het stopt de menselijke interactie die juist goed voor je is en maakt je minder creatief. Er zijn – ook bij jou in de buurt - verschillende locaties waar je kunt werken. Denk aan flexibele werkkantoren, werkcafés of bedrijfsverzamelgebouwen. Zodra je hier werkt, zul je merken dat je nieuwe mensen gaat ontmoeten. Met hen kun je lekker oefenen op het pitchen van jouw bedrijf (want ze vragen allemaal wat je doet). Naast de gesprekken die je daar hebt, werk je ook nog eens lekker aan het uitbreiden van je netwerk, klinkt als een win-win toch?

2.      Sluit aan bij een netwerkclub

Menselijke interactie is een basisbehoefte van ieder mens, en dus ook van ondernemers. Sluit je daarom aan bij een (of meerdere) fysiek netwerk. Het aanbod hierin is groot en je vindt er dus altijd wel eentje die bij jou past. Het is cruciaal om als solo-ondernemer ook echte verbindingen te maken. Netwerkevenementen zijn zeer nuttig, niet alleen om zakelijke links en connecties te creëren, maar ook om het gevoel van gemeenschap te krijgen. Daarnaast, de mensen in het netwerk zijn jouw ambassadeurs in de buiten wereld en kunnen dus ook meewerken aan je zakelijk succes. 

3.      Vier successen

Vaak is er de neiging, vooral in de beginfase van de groei van een bedrijf, om te concentreren op de lange lijst van dingen die nog te doen zijn. Logisch, want je wilt zo snel mogelijk doorbouwen op succes. Maar dit betekent ook dat je voortdurend vooruitkijkt en je niet op het heden concentreert. Juist tijd nemen om successen te vieren (bijvoorbeeld aan het einde van de week/maand), helpt je in verbinding te blijven met de mensen om je heen. Dit geeft energie, creëert saamhorigheid en maakt het werken leuker. 

4.      Haak aan bij een online community

Online vind je veel soortgenoten. LinkedIn en Facebook worden echt niet alleen voor marketing doeleinden gebruikt. Er zijn veel zakelijke groepen te vinden waarin ondernemers elkaar treffen. Ze praten daar over zakelijke inhoud, en ook over persoonlijke zaken, zie ze als mobiele intervisie clubs. Jij kunt je dus aansluiten bij deze groepen, specifiek voor de branche waar jij in actief bent. Je breidt je kennis uit en ontmoet nieuwe gelijkgestemde mensen met dezelfde interesses en uitdagingen. 

5.      Vind een partner

Voor solo ondernemers gaat er een hele nieuwe wereld open zodra ze samen gaan werken met een verantwoordelijke partner. Ze gaan van werken als solist naar werken in een team. Dit kan enorm motiveren en je vooruithelpen. Belangrijk is het vinden van de juiste partner. Zoals iemand die je al kent of iemand die in een vergelijkbare fase als jij zelf zit.

De Wisselzone 

Naast bovenstaande tips kun je natuurlijk ook een externe sparringpartner zoeken. Iemand die jou ziet als mens en niet als de ondernemer in zijn rol. Iemand die je helpt uit je isolement te komen, die je helpt nieuwe inzichten te vinden en helpt oude ingesleten patronen te doorbreken. En bovenal iemand die je helpt werken aan een mooie toekomst, voor jou en je bedrijf. 

In De Wisselzone hebben we veel ervaring in de sparringpartner zijn voor ondernemers. We helpen je rust te vinden en bewust te worden van jouw situatie, samen focussen we op dingen die je wilt blijven doen en – heel belangrijk – welke juist niet. Daarmee ontwikkelen we een, mogelijk nieuwe, richting voor jou en je bedrijf met de juiste mensen (contacten en netwerkmogelijkheden) om je heen. Zodat jij de keuze hebt wanneer je het wel en niet alleen doet.