Tel: 0348 47 33 00

Eenzame medewerker is minder productief

Eenzame medewerker is minder productief

Eenzaamheid bij collega's is schadelijk voor mens en organisatie, heeft direct effect op dalende productiviteit van het individu en de organisatie.

Eenzaamheid is voor mensen net zo schadelijk voor de gezondheid en het welbevinden als roken, obesitas en alcoholmisbruik. Het wordt vaak als persoonlijk, individueel probleem beschouwd, maar is juist een thema die schadelijk kan zijn voor de totale organisatie. Want, eenzaamheid bij medewerkers heeft een direct effect op dalende productiviteit van het individu en organisatie als totaal.

Oorzaken

We leven als werkende mensheid in een enorme transitiefase. Dat zij we al even; digitalisering deed zijn intrede (de jeugd groeit digitaal op en oudere werknemers hebben dit minder gehad) en Corona heeft deze in versnelling gebracht. Mensen werken nu geheel of grotendeels thuis, op afstand van elkaar. Terwijl wij van nature groepsdieren zijn.

Daarnaast nemen het werken op flexplekken en flexibilisering in arbeidscontracten toe. Het niet hebben van een vaste werkplek of geen zicht hebben op een langdurige arbeidsrelatie heeft invloed op de gesteldheid van mensen. Energieverlies (lagere concentratie en meer vermoeidheid) ligt op de loer. Aanvullend hierop; de werkdruk per individu (op afstand) is moeilijk te peilen en gevoelde plicht om je als individu te moeten profileren neemt toe. Vanuit bedrijfsperspectief zou je kunnen zeggen; de winst- en verliesrekening blijft redelijk op orde, maar de organisatie is volledig uitgehold.

Invloed van eenzaamheid

De eenzaamheid, dat signaal van het lichaam, blijft actief zolang het niet is opgelost. Het gevolg daarvan is een voortdurende staat van stress. De gevolgen van langdurige stress zijn bekend; het menselijk afweersysteem wordt ondermijnd, mensen worden minder flexibel in hun denken, de kans op ernstige gezondheidsproblemen (burn-out en depressie) nemen toe. Bovenal, permanente stress vermindert het cognitief functioneren. Simpel gezegd: continu stress ervaren maakt dom.

Eenzame werknemers hebben minder werkplezier, presteren slechter, wisselen vaker van baan en zijn vaker ziek. Mensen voelen zich onzeker in hun werk. De sociale onhandigheid neemt toe, ze trekken zich meer terug en gaan contact met collega's uit de weg. Het mag duidelijk zijn dat daarmee de productiviteit van het individu en ook van het team omlaag gaat.

Een lastig onderwerp

De eenzame medewerker; het is een thema wat ondernemers en managers vaak uit de weg gaan. In de zakelijk wereld van (online) vergaderen, netwerken, in een team opereren en in contact komen met nieuwe klanten gelden harde KPI's en daar verschuild men zich achter. Eenzaamheid wordt gevoeld en gezien, maar er wordt te weinig over gesproken. Het blijkt een lastig onderwerp. Men weet hier moeilijk mee om te gaan: 'Bemoei ik me niet met dingen die mij niet aangaan' of 'Wat moet ik dan doen?'. Er wordt niet gehandeld en dat is precies wat eenzaamheid in stand houdt.

Wat kun jij doen als werkgever?

Om de eenzaamheid bij medewerkers te verlagen kun je als werkgever:

  • Omstandigheden creëren waarbinnen eenzaamheid een minder grote kans maakt,
  • Omstandigheden creëren waarbinnen mensen zich veilig voelen en in staat zijn gemakkelijker hulp te vragen.

Dat betekent investeren (tijd en geld) in de sociale interactie tussen collega's. Vaak is hierbij hulp van buitenaf noodzakelijk. Als leidinggevende is persoonlijke belangstelling naar je medewerkers enorm belangrijk. het vergroot de betrokkenheid en verbinding met de organisatie.

De Wisselzone 

De hulp van buitenaf kan De Wisselzone je bieden. Wij begeleiden (online) incompany trainingen waarbij medewerkers in een prettige (thuis)omgeving deelnemen en stilstaan bij vragen als: 'Ben jij in balans?' of 'Waar ga jij naartoe?' We vergroten de onderlinge betrokkenheid en saamhorigheid.

Ook organiseren wij Verbindingsdagen. Dit zijn fysieke dagen waarbij de verbinding tussen collega's onderling en tussen medewerkers en het bedrijf gestimuleerd worden. In zakelijke intervisiesessies helpen wij collega's echt in gesprek te gaan (i.p.v. samen in dezelfde ruimte te zijn), welke afgewisseld worden met creatieve workshops. Je kunt hier meer informatie vinden over onze Verbindingsdagen.

En wat ga jij doen? 

Verder surfen naar het thema Eenzaamheid of pak je het probleem bij de wortels aan?

Wij helpen je graag.