Tel: 0348 47 33 00

Stress verlagen voor ondernemers

Stress verlagen voor ondernemers

Je bent als ondernemer begonnen omdat de vrijheid je lonkte, of je wilde graag zelf de beloning van werken opstrijken, of je had een waanzinnig idee en wilde dit zelf naar de markt brengen. Inmiddels werk je veel en hard, ervaart (bijna) continu stress en levert in op het sociale / thuis front. Er moet iets veranderen, alleen weet je niet hoe.

Ruim de helft ervaart een te hoge werkdruk en 10% van de ondernemers merkt dat stress een remmende factor is. Voor iedere ondernemer ligt veel en te vaak stress op de loer. Wat zijn de oorzaken van stress voor ondernemers? Hoe kun je ermee omgaan? En wat helpt je in het oplossen van stress? Je leest het in deze blog.

Oorzaken van stress

Hoge werkdruk waaruit stress ontstaat kent verschillende oorzaken. We sommen er een aantal voorbeelden voor je op:

Geen tijd voor thuis of jezelf

Bijna al je tijd gaat op aan werken. Daar zet jij je volledig in en dat betekent dat je thuis nogal weleens verstek laat gaan. Het opladen van jouw energie lukt niet meer en daarom draai je in ee vicieuze cirkel. 

Verantwoordelijkheid over collega’s

De mensen die bij jou in dienst zijn, daar voel jij je verantwoordelijk voor. Je wilt goed voor ze zorgen, een goede baas zijn. Alleen dat brengt je dikwijls in een spagaat tussen verschillende belangen. 

Financiële druk

Een goede financiële positie betekent een zekere toekomst voor het bedrijf en de mensen die daar werken. Maar wat gebeurt er met je wanneer deze positie niet zo goed is? Het maakt je onzeker of zorgt voor energieverlies bij jezelf.

Aansturen van de organisatie

Uitzetten en bewaken van strategische processen, managen van personeel, stakeholders, partners, leveranciers, etc. Het allemaal bij jou rol als ondernemer.

Perikelen met klanten en leveranciers

Veelvoorkomende situaties; teveel of te weinig klanten, gedoe met klanten, onbetrouwbare leveranciers, uitdagingen in werkprocessen en valkuilen die vooraf niet zichtbaar zijn.


Dat stress een veelvoorkomend probleem is mag duidelijk zijn. Veel ondernemers ervaren het hebben van stress als normaal en gaan voorbij aan de signalen die hun lichaam of omgeving geeft. Dat neemt een groot risico met zich mee. Wanneer stress niet afneemt, neemt het toe. En dat kan weer leiden tot een depressie of burnout, ook veel voorkomende thema's waar ondernemers mee te kampen hebben.

Wat kun je doen tegen stress?

Heel vaak ligt de oplossing tegen stress in jezelf, alleen je moet het wel kunnen vinden. Naarmate het stressniveau hoger wordt, is het lastiger de oplossing bij jezelf te vinden. Professionele hulp kan je dan helpen in het tot rust komen, je focus hervinden en de juiste richting voor jou en je onderneming te kiezen.

Waar stop je mee?

Maak voor jezelf en anderen duidelijk wat jij niet meer doet. Of waar je niet meer voor bent. Begin hier bij taken die prima door collega‘s opgepakt kunnen worden. Wellicht kost dit voor de andere in het begin meer tijd, maar het scheelt jou in tijd en energie dat je levert.
 

Strategische aan- en afwezigheid

Plan voor jezelf wanneer je wel/niet aanwezig bent op het bedrijf. Juist het afwezig zijn helpt anderen ‘dingen zelf op te lossen’. Je kunt ervoor kiezen wel telefonisch bereikbaar te zijn, alleen dit vraagt wel een grote mate van discipline voor jezelf. Want, jij wilt delegeren en antwoord geven (en niet het probleem van de ander overnemen door het zelf te gaan oplossen).
 

Investeer in jezelf

Als eerste investeer je in een specialist die jouw persoonlijke ontwikkeling stimuleert. Die je helpt naar een nieuw niveau te klimmen. Daarna investeer je in het niveau van mensen dat je om je heen hebt staan. Zijn de rollen en competenties helder? Indien niet, werk hieraan. Maak helder waar de gaten in de organisatie zitten (die jij nu dicht loopt) en zorg voor passende invulling.
 

Ga erop uit!

Maak ruimte in je agenda om het sociale leven weer op te zoeken. Ga sporten, je hobby uitoefenen of even lekker niets doen (goed voor je brein). En, heel belangrijk, ben thuis degene die je wilt zijn (partner, moeder, vader, etc). Neem je huisgenoten mee in de ambitie die je hebt en laat ze je helpen dit proces te bewaken.

Waarom zou je dit allemaal doen?

Vanuit een stressvolle situatie jouw leven weer in handen nemen, brengt je terug in balans. Als mens, en daarna als partner, ondernemer of andere rol die je hebt. In balans zijn als mens is belangrijk. Het brengt je rust. En vanuit rust kun je zien en voelen wat goed voor jou is. Krijg je inzicht in stappen die je kunt en wilt maken. Vanuit deze afweging komt focus naar voren. Zorg dat je focust op hetgeen jou energie geeft, waar jij blij van wordt. Zet hierin jezelf dus voorop.

En daarna? Daarna ben je in regie voor de richting waar jij en je bedrijf op gaan. Je zit weer aan het stuur en gaat de toekomst positief tegemoet.

 

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Het is onze passie mensen die ondernemer zijn écht te helpen. Je bent van harte welkom voor een kennismaking.