Tel: 0348 47 33 00

De ondernemer en de partner thuis

Je bent hard aan het werk. Iedere dag en eigenlijk als je terugkijkt al een hele lange tijd. Veel van je energie gaat in je zaak zitten. En thuis? Thuis laat je het vaak liggen. Natuurlijk, je bent iedere dag thuis. Alleen, ben je er dan echt? Fysiek en mentaal met volle aandacht voor je partner en de andere gezinsleden. Veel ondernemers die wij zien vinden het lastig om hier een juiste balans in te vinden. In dit artikel lees je over Wim die al lange tijd zijn vrouw uit het oog verloren was.

Wim is een ondernemer in hart en nieren. Heeft al jaren zijn eigen zaak in maakindustrie. Bouwt unieke concepten voor zijn klanten. Hij is trots op zijn werk, de dingen die hij ontwerpt en ontwikkelt zijn nergens anders verkrijgbaar. In de creativiteit van het ontwikkelen van nieuwe producten voor klanten gaat hij volledig op, verliest letterlijk de tijd en alles om hem heen is even niet belangrijk. Gemiddeld één keer per kwartaal heeft hij een piek-periode. Tijdens zo'n periode zien zijn vrouw Lisa en kinderen hem niet of nauwelijks. En wanneer ze hem zien, is hij er met zijn hoofd niet bij. Vergeet veel dingen, is snel prikkelbaar en ongeduldig. 

Tijdens het eerste gesprek dat wij met Wim hadden komt ter sprake dat hij al diverse gesprekken met Lisa achter de rug heeft. Over het in disbalans leven, over het er-niet-zijn voor zijn gezin en voor haar als partner. Dit erkennen valt Wim zwaar. Immers, het werk dat hij doet is het allerleukste dat hij kan doen. En daarnaast, hij heeft verplichtingen richting zijn personeel en klanten. Wil hen niet teleurstellen, maar de mensen thuis ook niet.

In het opvolgende gesprek komen Wim en Lisa samen bij ons. Al snel is duidelijk ze beiden niet in balans zijn. Allebei voelen ze zich schuldig richting elkaar, het gezin en de zaak. Waar hij al jaren een maximale inzet richting het bedrijf vertoont, loopt zij privé de gaten dichten. Van buitenaf lijken ze 'het perfecte leven' te leiden, alleen van binnen voelt dat anders. Beide geven aan 'leeg te zijn' in energie en nergens een plek te weten om op te laden.

In de volgende sessies zetten wij ze aan het werk, samen en individueel. We laten ze hun huidige leven op papier zetten en een horizon voor de toekomst maken. Dit aansluitend delen met elkaar maakt veel emoties los. Vanuit deze gesprekken maken ze een stoppen-starten-doorgaan-bord. Hierop geven ze aan wat ze niet meer willen, wat juist wel en waaraan ze gaan beginnen. Mooie inzichten levert dit op. En, ze krijgen huiswerk; veel samen doen. Elkaars 'taken' leren kennen en daarover praten.

Het gehele traject in De Wisselzone kent een periode van ca. 20 weken. In deze periode leren Wim en Lisa elkaar opnieuw kennen. Spreken herhaaldelijk begrip en vertrouwen over elkaar uit en dat creeert rust voor beiden. Ze gaan letterlijk van 'tegenover elkaar' naar 'naast elkaar' staan.

Aansluitend op dit traject koos Wim voor een periodieke business coaching bij De Wisselzone. Daarin helpen wij hem om niet in oude valkuilen te stappen en zijn balans te bewaken. En, op het moment van schrijven trainen wij de managers die binnen Wim's bedrijf actief zijn. Doel is bij hen ondernemerschap en zelfredzaamheid te ontwikkelen, waardoor de belasting op Wim nog lager wordt.

Note: In De Wisselzone houden wij onze klanten in de luwte. Daarom hebben wij ervoor gekozen fictieve namen te gebruiken voor Wim en Lisa.

De ondernemer en de partner thuis