Tel: 0348 47 33 00

Twee compagnons die elkaar kwijt raken

Wanneer je samen een bedrijf start, heb je het idee dat dit voor lange termijn is. Samen begin je te bouwen aan jullie droom. Jullie dragen hetzelfde idee, uniek voor de markt waarin jullie opereren. De eerste jaren lachen jullie toe, maar dan vertonen zich de eerste scheurtjes. De visie die jullie samen droegen lijkt ineens ver weg. Gesprekken worden steeds vaker discussies en discussies monden uit in ruzies. Het doel is samen verder, alleen hoe, dat is onduidelijk.

Het is aan het einde van de zomer wanneer we in contact komen met Richard. We kennen hem al langer en weten dat hij 3 jaar geleden een bedrijf gestart is met Pieter. Ze zijn actief in de energiemarkt; zonnepanelen, warmtepompen, dat is hun business. Door een zeer hoge behoefte in de markt groeit het bedrijf van Richard en Pieter snel. Zo snel, dat ze het nauwelijks kunnen bijbenen. In 3 jaar tijd hebben ze 25 personeelsleden in dienst. Beide mannen lopen eigenlijk al maanden op hun tenen en dat vraagt het uiterste van hen allebei.

Richard verteld ons dat 'het zo niet veel langer kan'. Waar Pieter en hij eerder volledig dezelfde visie droegen, liggen ze nu vaak overhoop over verschillende overtuigingen. Ze worden het niet snel meer eens, hebben veel discussies en dat veroorzaakt veel stress. Hij verteld ook dat de andere medewerkers binnen het bedrijf lijden onder de situatie die  de uitbarstingen en spanningen op de werkvloer merken.

Vanuit dit eerste gesprek adviseren wij een gezamenlijk ontwikkeltraject (5 stappen module) voor beide ondernemers. Het traject wisselt zich af met individuele en duo-opdrachten voor Richard en Pieter. Verdeeld over deze sessies brengen wij ze terug naar de gezamenlijke visie, bouwen daarna aan gezamenlijke waarden en overtuigingen om vervolgens het takenpakket voor beiden te herverdelen. Veel van de acties liggen in de praktijk in het bedrijf en dat maakt het voor Richard en Pieter zeer relevant om de stappen te doorlopen. Aan het einde van het traject stemmen we een nieuwe werkstructuur af, bestaande uit overlegmomenten en kernthema's in de samenwerking.

In enkele weken slaan Richard en Pieter hierdoor een nieuwe basis onder hun onderneming. Zowel als mens en als duo maken ze grote stappen in ontwikkeling. Doordat onze opdrachten gericht waren op de dagelijkse praktijk, zagen medewerkers en het thuisfront snel resultaat. En dat motiveerde Richard en Pieter om een extra tandje bij te zetten.

Inmiddels zijn we wat verder in de tijd. Richard en Pieter zien wij nog steeds frequent. Door de nog steeds aantrekkende markt en de betere onderlinge samenwerking, zien ze nieuwe kansen voor hun bedrijf. Wij helpen ze om deze mogelijkheden te realiseren. Dit doen we onder andere door verschillende disciplines binnen hun organisatie te trainen en te ontwikkelen. 

Note: In De Wisselzone houden wij onze klanten in de luwte. Daarom hebben wij ervoor gekozen fictieve namen te gebruiken voor Richard en Pieter.

Twee compagnons die elkaar kwijt raken